14.12.2010 18:06

Evropská unie zrušila vízovou povinnost pro Taiwan

Evropská unie se dne 25. listopadu 2010 dohodla na zrušení vízové povinnosti pro občany Čínské republiky na Tchaj-wanu. A to přestože oficiálně uznává pouze komunistickou Čínu, která pokládá ostrov za integrální součást svého území.

Obyvatelé Tchaj-wanu budou mít od nynějška možnost navštěvovat bezvízově země Evropské unie až na devadesát dnů. Budou také moci neomezeně cestovat na území států Schengenského prostoru, Norska, Islandu a Švýcarska.  

Evropská unie tak následuje kroky Velké Británie i Irska, které zrušily krátkodobá víza pro občany Tchaj-wanu v minulém roce. Evropská komise doporučila zrušení vízové povinnosti v červenci tohoto roku na základě toho, že Tchaj-pej splnila její požadavky na bezpečnost cestovních dokladů včetně zavedení biometrických údajů v cestovních pasech v roce 2008.

Evropské unie se shodla na zrušení víz, teprve když vláda v Tchaj-pej tento měsíc oznámila ukončení vízové povinnosti pro občany Bulharska, Kypru a Rumunska, posledních států Schengenského prostoru, jejichž občané potřebovali pro vstup na Tchaj-wan vízum.

Pravděpodobně z obavy před případnými protesty komunistické Číny Brusel uvedl, že: „Ukončení vízové povinnosti je zavedeno navzdory tomu, že EU neuznává Tchaj-wan jako suverénní stát a neudržuje s ním žádné diplomatické vztahy.“ Zdroj: EurActiv.cz

—————

Zpět


Čína dnes:

 

 


Čínská        literatura

Novinky ze světa současné   čínské literatury z portálu:

   www.cinskaliteratura.cz

 

 https://www.hua2.cz/https://www.hua2.cz/No


Čínsko ↔ anglický slovník

Chinese dictionary
 

Dotazy zadávejte v angličtině, v čínských znacích pinyinu. (?)


Proč Huá a hua2.cz? 

Více o tom kdo jsme a proč se náš server jmenuje zrovna Huá najdete zde.


 

Follow hua2cz on Twitter